Ameriška izobraževalna kriza se približuje

5:42 AM Alex Writer 0 Comments

Študenti prelagajo sprejem za naslednje leto, starši neradi pustijo svoje otroke v šolo, znesek neporavnanih študentskih posojil presega obseg avtomobilskih posojil, dolžniško breme narašča - in vse to odpira velik potencial podjetjem EdTech.

https://www.freetemplatesonline.com/blog/what-stops-students-from-using-an-essay-writing-service.html

im, da se vsi ne zavedajo vloge izobraževanja v ameriškem gospodarstvu, zato želim svojo zgodbo začeti z opisom tržnih razmer pred začetkom pandemije. V letu 2019 je velikost trga za vse izobraževalne storitve v ZDA znašala 1,62 bilijona dolarjev, skoraj enak znesek neporavnanih študentskih posojil pa je ocenjen na 1,54 bilijona dolarjev.


Za primerjavo: vsi dolgovi Rusov do bank in MFO so pred kratkim podrli nov rekord in znašali le 20 bilijonov rubljev. Zavedam se, da gre za popolnoma različna gospodarstva, vendar pa so v ZDA same izobraževalne posojile najbolj množična kategorija dolgov po hipotekah, ki celo presegajo količino neporavnanih avtomobilskih posojil.

https://medium.com/@AmerWhitewater
https://medium.com/@HoustonDebate

Kategorije nerezidenčnega dolga, od zgoraj navzdol: študentska posojila, druge, kreditne kartice, avto posojila Federal Reserve Bank of New York
Zdaj razumete, koliko kapitala je koncentrirano v ameriškem visokem šolstvu? In ta kapital je bil zelo težaven tudi brez tržnih pretresov. V zadnjih 15 letih so povprečni stroški izobraževanja rasli bistveno hitreje kot indeks cen življenjskih potrebščin in zrasli za 50%, vendar se je znesek dolga v istem obdobju povečal več kot 5-krat.

Pomembno je omeniti tudi to, da 300 milijard dolarjev teh "študentskih posojil" visi za ljudi nad 50 let. To je zato, ker so v 70. letih prejšnjega stoletja dvig stroškov šolnine začeli prehitevati inflacijo. Če upoštevamo to časovno točko kot referenčno vrednost, so se stroški usposabljanja povišali za 2000%, ko se je skupni CPI dvignil le za 500%.

Po zadnjih podatkih število posojilojemalcev presega 44 milijonov ljudi, povprečni znesek dolga je 32 731 dolarjev, mesečno plačilo pa 393 dolarjev. Ta posojila so zapadla od 10 do 30 let. Mnogi ljudje jih uporabljajo v druge namene. Obseg zapadlih plačil narašča v aritmetičnem napredovanju. Plačila 160 milijard dolarjev niso bila izvedena 90 dni ali več.


Bloomberg
Obremenjenost z dolgom narašča. Ljudje so prisiljeni prenehati varčevati s pokojninskimi prihranki, nočejo kupiti stanovanja in celo zdravstvene oskrbe, da bi odplačali študentska posojila. Kljub temu 6 od 10 Američanov meni, da koristi fakultete ne upravičujejo stroškov.

0 comments: