Zanimiva dejstva o študiju na Finskem in finskem izobraževanju

5:07 AM Alex Writer 0 Comments

Predšolska vzgoja
Finski vrtci sprejemajo otroke od 9 mesecev do 5 let. Njihova glavna naloga je skrb za otroke čez dan in pomoč staršem pri vzgoji otroka. Za razliko od vseh drugih stopenj izobraževanja ta stopnja stane denar. Poleg tega višina plačila ni odvisna od prestiža ali najboljše opreme vrtca, temveč od velikosti dohodka otrokovih staršev. Najvišje plačilo znaša 254 evrov, minimalno pa 23 evrov.



Vrtec na Finskem
Finski vrtci imajo vse potrebno za razvoj otrok
V skupini v vrtcu je lahko od 12 do 21 otrok, odvisno od njihove starosti. Mlajši kot so otroci, več vzgojiteljev dela z njimi. V velikih mestih v vrtcih pogosto primanjkuje mest, zato država izplačuje dodatek tistim staršem, ki se z otrokom samostojno ukvarjajo.

Pri šestih letih se začnejo priprave na šolo, ki traja eno leto. Njen obisk je brezplačen in obvezen za vse otroke. Skupine za pouk se oblikujejo v vrtcu ali šoli.

Srednja šola
Šolska izobrazba na Finskem je sestavljena iz dveh stopenj in traja 9–10 let. Poleg tega študenti ne opravljajo izpitov niti po diplomi. Tudi dnevnikov nimajo. Starši se lahko naučijo o otrokovih uspehih iz elektronske revije v učilnici v nacionalnem sistemu Wilma. Poleg tega jim kustos razreda mesečno pošlje časovni list, v katerem so zapisane vse ocene učencev.

Video: ogled mesta z direktorjem splošne šole na Finskem

Šolsko leto se začne sredi avgusta (točen datum določi šolska uprava) in se nadaljuje do konca maja ali v začetku junija. V tem času dijaki trikrat odidejo na dopust. Vse šole v državi delajo v prvi izmeni, 5 dni v tednu.

Vstopna stopnja
Pri 7 letih otroci hodijo v osnovno šolo (alakoulu), ki traja 6 let. Mlajši razredi ves čas preživijo v eni pisarni s stalnim učiteljem. Prvi dve leti študentje študirajo štiri glavne predmete:

matematiko
branje
materni jezik;
naravoslovje.
Poleg tega se ukvarjajo s telesno vzgojo. Veliko pozornosti je namenjeno tudi ustvarjalnemu razvoju otrok: učijo jih je igrati različna glasbila, zborovsko petje, risanje in modeliranje. V eni lekciji se lahko otroci hkrati naučijo več disciplin.



https://ilmucopywriting.siterubix.com/wp-content/uploads/2020/02/broke-or-built-2-html.pdf
https://ilmucopywriting.siterubix.com/wp-content/uploads/2020/02/broke-or-built-1-html.pdf
https://ilmucopywriting.siterubix.com/wp-content/uploads/2020/02/big-change-how-evolyutsioniruet-education-html.pdf


Osnovna šola
Otroci imajo veliko priložnosti za razvoj.
Vsako leto se dodajo nove učne ure, do konca šestega razreda pa imajo učenci osnovna znanja iz vseh osnovnih predmetov, ki nujno vključujejo finski, švedski in dva tuja jezika. Ocene v finski osnovni šoli se pojavijo po 3. razredu in se podajo le ustno.

Posebna pozornost je namenjena vključujočemu izobraževanju, vsi Finci že od malih nog razlagajo, da so otroci z motnjami govora, invalidi polnopravni ljudje, ki bi jih morali obravnavati enako.

Zgornja stopnja
Od 7. razreda učenci hodijo v srednjo šolo. Običajno je v ločeni stavbi. V tej fazi vsak učitelj poučuje ločen predmet. V učilnici je s pomočnikom, kar močno poenostavi učni proces.

Srednješolci imajo pravico do samostojnega izbiranja dodatnih strok. Usposabljanje na tej ravni traja 3 leta. Po želji lahko otroci svoje znanje izboljšajo z obiskovanjem dodatnega desetega razreda. Po končani srednji šoli lahko njeni diplomanti nadaljujejo izobraževanje ali se odpravijo na delo. Njihovemu poznavanju poklicev se v devetem razredu posveča veliko pozornosti. Študenti samostojno izberejo želeno mesto za zaposlitev in se seznanijo z njegovimi značilnostmi.

Učenci praktično ne dobijo domačih nalog. Finski učitelji menijo, da je za otroke bolj koristno hoditi in preživljati prosti čas s starši, kot pa da bi sedli nad poukom.
V srednji šoli je sprejet desettočkovni sistem ocenjevanja, v katerem je štirje najnižji. Če je dijak prejel takšno oceno kot končno, mora v začetku naslednjega šolskega leta dokazati, da se je njegovo znanje izboljšalo.

Načela finske šolske vzgoje
Glede na študije mednarodne organizacije PISA finski šolarji dosledno zasedajo prva mesta glede izobrazbe. Strokovnjaki po vsem svetu poskušajo rešiti uganko takšne učne učinkovitosti. Večina jih verjame, da je to v marsičem postalo mogoče zaradi številnih načel, na katerih temelji finsko izobraževanje.

0 comments: